Kenteken schorsen - Hoe en waarom doe je het?

Als je jouw motorrijtuig langdurig niet gebruikt, kun je onder bepaalde voorwaarden het kenteken schorsen.

Kenteken schorsen - Hoe en waarom doe je het?

Ga je jouw motorrijtuig opknappen? Je kunt het kenteken schorsen en kiezen voor een schorsingsduur van 1, 2 of 3 jaar, afhankelijk van je behoeften.

In sommige gevallen kun je met zekerheid zeggen dat je jouw auto, motor, scooter of brommer niet gaat gebruiken omdat deze bijvoorbeeld nog gerepareerd moet worden. Als eigenaar ben je normaal gesproken verplicht om het motorrijtuig te verzekeren, ook als je het tijdelijk niet gebruikt. Deze verzekeringsplicht vervalt echter na het schorsen van het kenteken.

Hoe kun je een kenteken schorsen?

Elke eigenaar van een motorrijtuig is verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten, die schade veroorzaakt door het motorrijtuig dekt. Het opschorten van een kenteken kan online, bij een kentekenloket, een RDW-balie of een RDW-keuringsstation gedaan worden. Na het schorsen hoef je de auto niet te laten keuren, ben je geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd en vervalt de verzekeringsplicht. Je kunt het kenteken voor een periode van 1, 2 of 3 jaar schorsen. Je kunt de schorsing ook eerder beëindigen, maar als dit binnen een maand gebeurt, moet je mogelijk alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over die periode.

Wat gebeurt er na de schorsingsperiode?

Na het einde van de gekozen schorsingsperiode vervalt de schorsing automatisch. Je bent dan direct weer verplicht om te voldoen aan de voertuigverplichtingen zoals verzekering, motorrijtuigenbelasting en eventuele APK. Als je dit niet doet, riskeer je een boete. Je kunt de schorsing ook verlengen, en 4 à 5 weken voor het aflopen van de schorsing stuurt het RDW je een herinneringsbrief, per post of via de Berichtenbox als je dat zo hebt ingesteld op mijn.overheid.nl.

RDW denkt met de mensen mee

Je bent zelf verantwoordelijk voor het opnieuw verzekeren van jouw auto of ander motorrijtuig na de schorsing. Omdat schorsingen automatisch vervallen, heeft de RDW een extra service: als je na de schorsingsperiode nog steeds niet verzekerd bent, stuurt het RDW eerst een waarschuwingsbrief voordat er een boete wordt uitgegeven. Deze brief wordt twee weken na het vervallen van de schorsing verstuurd.

Leasevoertuigen en schorsing

Voor leasevoertuigen ontvang je als leaserijder geen tenaamstellingscode. Deze wordt direct naar de lease- of financieringsmaatschappij gestuurd.

Autoverzekering kun je ook opschorten

Met een geschorst kenteken heb je tijdelijk geen autoverzekering nodig. Ook je autoverzekering kan tijdelijk opgeschort worden. De polis wordt bevroren, waarbij de opgebouwde schadevrije jaren en de al betaalde premie bewaard blijven. Zodra de verzekeringsplicht weer intreedt, kun je de verzekering weer activeren.

Schorsing bij ombouw

Als het voertuig tijdens de schorsing wordt omgebouwd, bijvoorbeeld naar een kampeerwagen, dan loopt de schorsing door op het nieuwe kenteken.